Voorzitter : Marc Vervaecke

Secretaris : Luc Verhoeyen

 
 
 
VERZORGING

Materiaal :

  1. zachte pinnenborstel
  2. grove kam
  3. fijnere kam met roterende tanden
  4. coat king (handig voor eventuele klitten)
  5. efileerschaar
  6. kleine schaar (voor de voeten)
  7. nageltang voor honden 

De GOS is een sobere hond normaal met een lange golvende vacht voorzien van een goede ondervacht.

De rui gebeurd in twee delen eerst de voorhand en nadien de achterhand.

Je kan de vacht zien variëren van een zachte puppyvacht naar een ruwere vacht vergelijkbaar met geitenhaar.

Zoals meerdere honden staat de GOS het mooist in vacht rond de drie jaar.

Het beste is het uiterlijk van de GOS te respecteren en  eigenlijk vraagt hij niet zoveel verzorging, probeer wel klitten te voorkomen want dit kan in erge gevallen wel voor huidirritaties zorgen.

Scheren is wel een doodzonde want nadien krijg je nooit meer de zelfde vacht ze wordt zachter waardoor je dan nog meer klitten kan krijgen.

Ook bij castratie of sterilisatie merk je verandering van de vacht.

Ga regelmatig door de vacht met een grove kam als onderhoud en geef 1 à 2 maal op de maand een grondige beurt

Begin met borstel of kam onderaan de poot en ga zo laag per laag omhoog en dit doe je zo verder tot de hond volledig gedaan is. Dus niet enkel op de vacht borstelen.

Maandelijks ook de oren na kijken het teveel aan haar aan de binnenkant met de vingers wegplukken. Als het niet nodig is gebruik geen producten enkel een vochtige cleanex om ze te reinigen..   

De ogen van de GOS moeten zichtbaar zijn ook dit pluk je best met je vingers weg van de binnenkant naar de buitenkant toe. (foto 1)

In nood kan je een efileerschaar gebruiken maar zorg dat het natuurlijk blijft zeker niet wegknippen met een gewone schaar.

Aan de onderkant van de voetzolen mag je de uitstekende haren wel wegknippen, kijk ook eens tussen de tenen of er geen knoopjes zitten.

Ook de nagels niet vergeten bij het rechtstaan mogen ze net geen grond raken anders zijn ze te lang. Belangrijk is wel de St.hubertus klauw dit is het vijfde teentje aan de binnenkant van de achterpoten (verplicht) sommigen hebben dit ook aan de binnenkant van de voorpoten ( niet verplicht) deze slijten niet genoeg af en worden dan te lang.

Er zit wel een bloedlijn in de nagels als je elke maand een klein stukje afknipt kan je dit goed bijhouden en heb je minder kans om er in te knippen ( gebruik hiervoor wel een nageltang voor honden). Als de nagel toch moest bloeden kan dit doen stoppen met een bloedstelpend poeder.

Niet vergeten achter de oren, binnenkant van de oksels, nek en hals plaats van de halsband daar worden er dikwijls klitten gevormd.

De vacht van de GOS wordt niet echt vuil een wasbeurt moet dan ook maar uitzonderlijk en dit moet dan wel met een shampoo voor honden die aangepast aan de vacht dit om de kwaliteit te behouden.

Voor show honden doe je dit alles best grondig 1 à 2 weken voordien dan komt het natuurlijker over. (foto 2)

Borstelen, oren nakijken, betasten van poten doe dit van puppy af en doe het geleidelijk aan geef een beloning zodat het plezierig blijft.

Dit zijn enkele richtlijnen zie je het echt niet zitten kan je nog altijd naar een trimsalon gaan.

 
 
 
foto1
foto2